Чудесен спомен от един шивашки ден в Шербург

И така, денят е четвъртък, часът- 10.00 преди обяд , а датата- 229.01.2015. Мястото на събитието- Шербург.
Качвам се по завъртяна, тясна и леко неугледна стълба до втория етаж, малко предверие с няколко закачалки, пейки и ...мноооого палта! Оставям моето в общия куп нетърпеливо и с любопитство натискам следвашата изпречила ми се летяща врата за да влезна в друго помещение, изпълнено с аромата на прясно кафе и кроасани. И да- френски при това и... над 10 варианта на закуски от хилядолистно тесто. Няклкото маси подредени покрай стените са отрупани с различни блюда, но нищо не ме привлича така, както  приглушеното жужене на гласове- зад следващата врата. И като я побутвам несигурно... , пред погледа ми се разкрива тази картина:





Част от прошиващите, понесли по чаша горещо кафе, а зад тази дъъъълга маса, са се настанили организаторките, подготвяики на купчинки нарязаните кръпки, за образуване на различните форми.
След това забелязах висящите или- лежащи покрай прозорците творби и тръгнах да ги разгледам,а и - снимам , ето малко и от тях:









И така, около половин час по-късно, гледката е следната:



Всички са се вглъбили в шиене , други, в очакване да получат поредните кръпки за събиране ... Така... чак до 17 ч, когато се разигра томболата, за да се види кои три кръпкосващи, ще си тръгнат с армаган за в къщи, едно от трите съшити от нас одеяла :




Кое  по- довършено, кое- не, червеното замина за Барневил при едната от трите ни Аник- първа се падна и имаше право на избор.
По обед имаше около час- час и половина пауза за обяд, за съжаление, макар да бе интересен, пропуснах да снимам както ритуалите, така и различните купи, тавички, кутии с най-различни вкусотии, които участничките носеха със себе си, приготвени от тях самите.
Като за край ще кажа- искам да се случват такива неща и в България. Може! Въпрос на желание, организация и най- вече мерак от самите прошиващи, а не - търсене на причини и препятствия за да не се случват нещата. И колкото повече такива събития се организират в страната ни по различни интереси, толкова по лесен и добър ще става живота и микриклимата в страната ни, защото тези групи по интереси и всичко, което се случва в тях, разтоварват човек от ежедневното му напрежение и стреса, в който живеем .
Аз ще участвам във всяко едно събитие и за радост, следващото е утре- понеделник, 02.02. 2015 г- в Коутанс.


Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Да си направим книга сами

Как да си направим водна каскада?

Една картина от плат