Чудесен спомен от един шивашки ден в Шербург

И така, денят е четвъртък, часът- 10.00 преди обяд , а датата- 229.01.2015. Мястото на събитието- Шербург.
Качвам се по завъртяна, тясна и леко неугледна стълба до втория етаж, малко предверие с няколко закачалки, пейки и ...мноооого палта! Оставям моето в общия куп нетърпеливо и с любопитство натискам следвашата изпречила ми се летяща врата за да влезна в друго помещение, изпълнено с аромата на прясно кафе и кроасани. И да- френски при това и... над 10 варианта на закуски от хилядолистно тесто. Няклкото маси подредени покрай стените са отрупани с различни блюда, но нищо не ме привлича така, както  приглушеното жужене на гласове- зад следващата врата. И като я побутвам несигурно... , пред погледа ми се разкрива тази картина:

Част от прошиващите, понесли по чаша горещо кафе, а зад тази дъъъълга маса, са се настанили организаторките, подготвяики на купчинки нарязаните кръпки, за образуване на различните форми.
След това забелязах висящите или- лежащи покрай прозорците творби и тръгнах да ги разгледам,а и - снимам , ето малко и от тях:

И така, около половин час по-късно, гледката е следната:Всички са се вглъбили в шиене , други, в очакване да получат поредните кръпки за събиране ... Така... чак до 17 ч, когато се разигра томболата, за да се види кои три кръпкосващи, ще си тръгнат с армаган за в къщи, едно от трите съшити от нас одеяла :
Кое  по- довършено, кое- не, червеното замина за Барневил при едната от трите ни Аник- първа се падна и имаше право на избор.
По обед имаше около час- час и половина пауза за обяд, за съжаление, макар да бе интересен, пропуснах да снимам както ритуалите, така и различните купи, тавички, кутии с най-различни вкусотии, които участничките носеха със себе си, приготвени от тях самите.
Като за край ще кажа- искам да се случват такива неща и в България. Може! Въпрос на желание, организация и най- вече мерак от самите прошиващи, а не - търсене на причини и препятствия за да не се случват нещата. И колкото повече такива събития се организират в страната ни по различни интереси, толкова по лесен и добър ще става живота и микриклимата в страната ни, защото тези групи по интереси и всичко, което се случва в тях, разтоварват човек от ежедневното му напрежение и стреса, в който живеем .
Аз ще участвам във всяко едно събитие и за радост, следващото е утре- понеделник, 02.02. 2015 г- в Коутанс.


Коментари

  1. Истински ползотворен и приятен ден, като гледам снимките...

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Да си направим книга сами

Размисли на глас за домашното огнище

Как да си направим водна каскада?