Как да направим сърце за подарък

Наближава отново Св. Валентин ( за други- важен е Трифон Зарезан- а :), но така или инче - празник) и бихме могли да зарадваме любим човек със малко подаръче, спретнато от самите нас - сърчице от плат.
Всъщност, сърце може да бъде подарено винаги и по всякакъв повод, така, че ... да се захващаме на работа :)!
Вариантите и материалите ,от които може да бъде изработено са плат или- филц , украсата му - панделки, шевици, дантели, ширити, перли, висулки всякакви... и.... каквото още фантазията ви пожелае.
Аз ще използвам памучен плат в нежна щампа, , сатенена  и шифонена панделка, мъниста за бодерия, мулине и  силиконова вата- пух за пълнене на сърцето( това, с което са напълнени възглавниците за декорация, ако не намерите специално такъв на грамаж, може да си купите ефтина възглавничка- пълнеж от магазините и да използвате нейната вата.


Първо е необходимо да си нарисуваме или- откопираме шаблона на нашето сърце върху хартия. Аз лично си ги рисувам сама и моите са със закръглена  форма, съществува вариант и на издължени сърца, аз лично предпочитам тези, с по - заоблена форма.


След като сме начертали модела върху хартия, го изрязваме и откопирваме върху плата- веднъж от лицевата му страна и втори път- от опъковата. Ако шаблона е напълно симертричен, се копира два пъти едната страна.


Оставяме резерв за шева( стандартно крачето на повечето машини е с ширина 0,75 см, за това това е и приетата резерва на плат извън очертанието на модела) . Може да се остави и по-голям резерв, но трябва да внимаваме  да не е много макък, за да не се изпрошне после плата по шева ни.
Изрязваме очертните две страни на сърцето с резервата и ги обръщаме с лицевите страни навътре.


 Изрязвам панделка с дължина около 35-40 см - тя ще ни служи за закачване на сърцето, прегъвам я на две  и  я поставям така, че тя да лежи  на купчинка  вътре между двете половинки, а краищата да стърчат навън по около 1 см в горната вдлъбина на сърцето, като я фиксирам с карфица.


И така, готови сме да пришием двете части на нашето сърце. Това може да се направи както на машина с прав тегел, така и на ръка  - бод зад игла използвам аз, а във Франция в клуба по пачуърк  жените използват много ситна тропоска- аз не й се доверявам  на здравината обаче.

Аз реших, че ще изработя две сърца - едното с малко по висока сложност и двуцветна една страна. Вие ще решите с кое сърчице ще ви е по-лесно да се справите.
Започвам шева  на два- три сантиметра от долния край и го завършвам така, че между началния и крайния бод да остане незашито разстояние от около 3-4 см - това е процепа, през който ще напълним сърчицето със силиконовия пух.
След като съм пришила двете части, правя няколко клиновидни нарязвания на сърцето в най- заоблените и най- вдлъбнатата му части,


това се прави с цел да не гърчи плат в тегела и обръщам сърчицето на лицевата му страна, като избутвам внимателно и изпъвам хубаво плата при шева.
При вторито сърце разликта е само в изработката на едната страна, всичко останало е еднакво.




Тъй като ше избродирам памучната шевица с маниста, правя го преди да съм съшила двете части, накрая в левия край пришивам и едно метализирано сърце и малка панделка над него.



Напълвам сърцето със силиконовия пух и пришивам на ръка отвора.



Идва ред на фльонгата, която аз поставям в най-вдлъбнатата част на сърцето, изработена е от една сатенена и една шифонена панделки, аз имам специален уред за направа, но вие можете да помолите някой да ви услужи с двата си показалеца и на тях да завърхете вашите панделки, които да пришиете после на сърцето.


За да прикрия тези шевове, пришивам няколко мъниста под форма на цветче.


Понеже ми се стори много постно, добавих една пеперудка и някоко мъниста в прозрачен цвят, в тичинките на цветенцата  на лицевата стрна- така те попадайки под светлинен лъч дискретно пробляскват.
И така, моите сърчица са готови, надявам се и вие да се справите с вашето. И... празника може да идва смело, ние си имаме ''сърдечен'' подарък :).

Благодаря на всички, които търпеливо следваха стъпките ми! Искрено се надявам, че поне един човек ще се престраши и ще ушие сам своето първо сърчице, а стори ли го... и тук важи принципа на храненето :" Апетита идва с яденето!" :) Сами няма да се усетите колко сърчица слет първото ще направите и колко смело ще експериментирате/ в това отношение сърцата са благодатно нещо.
За завършек, ето накои от моите сърца през годините...

Това са  коледни малки сърчица  - за подаръчета:


Това е възглавница с форма на сърце


Сърце за Лаура с две лица , в добавка на калъфката за възглавничка, която пък бе добавка към одеялото за леглото й, което уших преди години...


 

Сърчице набързо спретнато за подарък на едно непознато момиченце имащо рожден ден- също с две лица:



Сърце, за човек обичащ лилавия цвят и пеперудите :) и наречено да му носи късмет и здраве:


 Сърцето, което направих за моята кола, когато я купихме, със заръката да ме пази и носи късмет винаги, когато съм на път :







Коледни сърца за украса за Сара:



И още мнооого сърца за различни хора и поводи.


Надявам се да съм ви била полезна с урока днес , а хората , притежаващи от моите сърчица да са щастливи, усмихнати и защитени - такава е мисълта, с която ги шия и разбира се - с много любов! 





Коментари

  1. Всичките, при това толкова красиви, стоплили са нечия душа!!! Благодаря за споделянето и хубави почивни дни!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Семпъл, но стойностен подарък!!! Благодаря за споделеното!!!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Да си направим книга сами

Как да си направим водна каскада?

Една картина от плат