Чудесата на Италия - Болоня .

''Чудесата на Италия'' се наричаше екскурзията , която осъществих чрез фирма "Бохемия". Тя се проведе от 24.10 до 02.11.2013 г с автобус по маршрута София-Загреб-Любляна-Болоня-Пиза-Флоренция-Рим-Помпей-Неапол-Асизи-Венеция-Загреб-София.
За този тур оператор получих добри отзиви и реших да им се доверя. Нямам друг личен опит за екскурзии с български тур-оператор, но ако този е един от водещите, се питам какво ли ще да е да си с някой безизвестен? Отговарям веднага- може и да е по-добре. Истината е, че аз проявих прекалено голямо доверие и до известна степен безотговорност, като се регистрирах и си платих екскурзията през интернет. Не го правете! Сигнете до офис на фирмата, с която смятатте да пътувате и питайте и разпитвайте за всичко, за което се сети мозъчето ви в него момент. Не се отказвайте от вашето право на клиент да получите най- пълната и изчерпателна информация за екскурзията, която си плащате сам и трябва да удовлетвори вашите изисквания максимално. Едни от най- важните моменти ще ви подскажа и аз.
1.Нощувките ще бъдат ли в градовете, които ще посетите или- в околностите им. Втория вариант не е добър и има много негативи.
2. Какво наистина включва вашата ''Континентална закуска'' ? Искайте да ви дадат точно меню.
3. Как сте застраховани и кой ще придвижва документите и плащанията в случай, че ви се случи злополука. Това е много важно!
И така...до тук с организационните мероприятия и да се върна на същността, а именно, столицата на областта Емилия- Романя  - Болоня.
Изключително красив град, при това не толкова туристическа дистинация, така, че той се разкри пред мен в цялата си съботна същност на третия ден от моята екскурзия.
Първото ми впечатление ли? Ами Болоня е една голяма сцена за улични музиканти,

 акробати

и шоумени


 , докато се движехме по пътя към пл.Касационе срещнах поне 7-8 такива, а колко бяха на площада - идея си нямам!



И хора, много хора, навсякъде - под арките на сградите


, по улиците, разрешени за улично движение с автомобили в събота и неделя,




 защото че оказа, че там тряфика е различен за делничните и почивните дни, хора влачещи след себе си куфарчета по паважа,


 хора разхождащи домашни любимци (това бе голяма любов между стопанин и куче, жалко, че всички кадри в които кучето подскачайки, засвидетелстваше своята любов към стопанина си, а той на свой ред го милваше, са негодни и размазани )

 пазаруващи хора ,


 кулинарни любители



и... туристи - разбира се!


 Една от тях, бях и аз:




И така.., сега малко назад.
Автобусът ни остави на автогарата, от там пътя ни мина ето от тук:


 Не можах да не ви покажа ето тези сладури, които си бяха намерили местенце в дупките на старата руина, която някак си ми напомни стария Несебър...

Минахме покрай тази статуя


завихме на ляво и се отзовахме тук


 откраднат страничен поглед в двора на тази кооперация


Удивителното в Болоня е, че човек може да се движи под дъжда и да остане сух. Това е възможно благодарение на системата от аркади под сградите, която кават че тук опасва града и е с дължина около...40 км.



Площадите в централната част преливат един в друг и на мен ми бе трудно да разбера изобщо кой къде започва и - къде свършва, но ето малко история и архитектура...
Театъра

Фонтана на Нептун( с него ще се сблъскваме почти вив всеки италиански град)


Кулите Гаризенда и Азинели. Гаризенда е затворена за посетители, тъй като е била много наклолена и се е разрушила сама,а после  е затворена- за безопасност.За съжаление- нямах време да се пробвам да се кача на Азинели - висока е 97 м и има над 400 стъпала... Едни казват, че кулите в Болоня наброявали някога около 180 - символизират богатото население  на града, други - около 100, сега са останали едва няколко...


Тази полукръгла тераса ме привлече неудържимо - представих си я цялата зацветена..., еххх тази цветарска мания в мен!


Тук явно имаше сватба - виждате ли рокличката на малката шаферка в средата?


Палацо Комунале и статуята на Петрониус



Обществената библиотека




Гербовете на всички фамилии, взели участие в изграждането й.





През 1088 г в Болоня е открит университета " Alma Mater Studiorum" - най-стария действащ университет в Европа  до днес. Ние не сколасахме да вземем по една лектюра в него, но пък... не бяме и дошли за това.

Сега ще ви покажа онази Болоня, която очарова мен - което ще рече, малките криви странични улички с еркери, както и зеленчуковите магазини на една от тези улички.
Хайде, тръгваме!



















 И така... отиваме на пазар!










Е,да добавим към зеленчука  месото, кашкавала и... хубаво вино.




Погледнете само как е облечен продавача?! Иде ти да не си тръгнеш от тук, ама е време за похапване ;) !

Болоня се слави и като град на кулинарните чудеса. Е, не е възможно човек да опита всичко за един ден, но както и на всякъде в Италия менюто се дели на ''пасти'' и  '' антипасти'' :) Всъщност името на града произлиза от тук създадения  сос за спагети ''Болонезе'', но болончани обожават и тортелините. Смята се, че първите макарони от този вид са били измислени от местен ханджия, който искал да ги докара на форма като пъпа на Венера.Тук е направена и мортаделата,
Болоня остави следа в мен и бих я посетила отново - но не само за един ден. Искам да се щурам на воля из малките и криви улички, да похапвам кулинани щуротийки , да изпия вечер чаша червено вино и разбра се , да съм в компанията на моят съпруг. Това ще е рецептата за пълно щастие по болонийски :) !


Коментари

  1. Радвам се, че си пътувала до Болоня. И аз възнамерявам да отида, но преди това трябва да видя Сицилия, защото е по-близо до мен.Предлагам ти да си направиш типична за Болоня паста и е много лесна.
    За 4 човека-200г пшеничен грис и 3 яйца, 1ч.л.сол и 2 с.л. олио. всичко се обърква и се оставя да почине 40 мин.( за да набъбне гриса)След това се премесва наново и ако е нужно се прибавя обикновено брашно. Разточва се на кора като нашенската юфка , навива се на роло и се реже на ленти, които се развиват върху набрашнени табли, за да починат около 1-2 часа.Сугото е ,,болонезе'' разбира се .Вари се около 5-7 мин , като изплува отгоре.Ако имаш въпроси, питай.
    .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Някой ден ще я пробвам. Благодаря! А до Сицилия искам и аз - тръпка ми е да видя Таормина на живо :) .

      Изтриване
  2. Първия етап от моята екскурзия е завършен! Очаквам да тръгна отново на път! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Човек може винаги да тръгне на път, дори и само в мечтите си, но това не означава по-малко емоция от реално пътуване, дори- наопаки. Пожелавам ти многобройни щастливи пътувания!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Да си направим книга сами

Как да си направим водна каскада?

Една картина от плат