Чудесата на Италия - Болоня .

''Чудесата на Италия'' се наричаше екскурзията , която осъществих чрез фирма "Бохемия". Тя се проведе от 24.10 до 02.11.2013 г с автобус по маршрута София-Загреб-Любляна-Болоня-Пиза-Флоренция-Рим-Помпей-Неапол-Асизи-Венеция-Загреб-София.
За този тур оператор получих добри отзиви и реших да им се доверя. Нямам друг личен опит за екскурзии с български тур-оператор, но ако този е един от водещите, се питам какво ли ще да е да си с някой безизвестен? Отговарям веднага- може и да е по-добре. Истината е, че аз проявих прекалено голямо доверие и до известна степен безотговорност, като се регистрирах и си платих екскурзията през интернет. Не го правете! Сигнете до офис на фирмата, с която смятатте да пътувате и питайте и разпитвайте за всичко, за което се сети мозъчето ви в него момент. Не се отказвайте от вашето право на клиент да получите най- пълната и изчерпателна информация за екскурзията, която си плащате сам и трябва да удовлетвори вашите изисквания максимално. Едни от най- важните моменти ще ви подскажа и аз.
1.Нощувките ще бъдат ли в градовете, които ще посетите или- в околностите им. Втория вариант не е добър и има много негативи.
2. Какво наистина включва вашата ''Континентална закуска'' ? Искайте да ви дадат точно меню.
3. Как сте застраховани и кой ще придвижва документите и плащанията в случай, че ви се случи злополука. Това е много важно!
И така...до тук с организационните мероприятия и да се върна на същността, а именно, столицата на областта Емилия- Романя  - Болоня.
Изключително красив град, при това не толкова туристическа дистинация, така, че той се разкри пред мен в цялата си съботна същност на третия ден от моята екскурзия.
Първото ми впечатление ли? Ами Болоня е една голяма сцена за улични музиканти,

 акробати

и шоумени


 , докато се движехме по пътя към пл.Касационе срещнах поне 7-8 такива, а колко бяха на площада - идея си нямам!И хора, много хора, навсякъде - под арките на сградите


, по улиците, разрешени за улично движение с автомобили в събота и неделя,
 защото че оказа, че там тряфика е различен за делничните и почивните дни, хора влачещи след себе си куфарчета по паважа,


 хора разхождащи домашни любимци (това бе голяма любов между стопанин и куче, жалко, че всички кадри в които кучето подскачайки, засвидетелстваше своята любов към стопанина си, а той на свой ред го милваше, са негодни и размазани )

 пазаруващи хора ,


 кулинарни любителии... туристи - разбира се!


 Една от тях, бях и аз:
И така.., сега малко назад.
Автобусът ни остави на автогарата, от там пътя ни мина ето от тук:


 Не можах да не ви покажа ето тези сладури, които си бяха намерили местенце в дупките на старата руина, която някак си ми напомни стария Несебър...

Минахме покрай тази статуя


завихме на ляво и се отзовахме тук


 откраднат страничен поглед в двора на тази кооперация


Удивителното в Болоня е, че човек може да се движи под дъжда и да остане сух. Това е възможно благодарение на системата от аркади под сградите, която кават че тук опасва града и е с дължина около...40 км.Площадите в централната част преливат един в друг и на мен ми бе трудно да разбера изобщо кой къде започва и - къде свършва, но ето малко история и архитектура...
Театъра

Фонтана на Нептун( с него ще се сблъскваме почти вив всеки италиански град)


Кулите Гаризенда и Азинели. Гаризенда е затворена за посетители, тъй като е била много наклолена и се е разрушила сама,а после  е затворена- за безопасност.За съжаление- нямах време да се пробвам да се кача на Азинели - висока е 97 м и има над 400 стъпала... Едни казват, че кулите в Болоня наброявали някога около 180 - символизират богатото население  на града, други - около 100, сега са останали едва няколко...


Тази полукръгла тераса ме привлече неудържимо - представих си я цялата зацветена..., еххх тази цветарска мания в мен!


Тук явно имаше сватба - виждате ли рокличката на малката шаферка в средата?


Палацо Комунале и статуята на ПетрониусОбществената библиотека
Гербовете на всички фамилии, взели участие в изграждането й.

През 1088 г в Болоня е открит университета " Alma Mater Studiorum" - най-стария действащ университет в Европа  до днес. Ние не сколасахме да вземем по една лектюра в него, но пък... не бяме и дошли за това.

Сега ще ви покажа онази Болоня, която очарова мен - което ще рече, малките криви странични улички с еркери, както и зеленчуковите магазини на една от тези улички.
Хайде, тръгваме! И така... отиваме на пазар!


Е,да добавим към зеленчука  месото, кашкавала и... хубаво вино.
Погледнете само как е облечен продавача?! Иде ти да не си тръгнеш от тук, ама е време за похапване ;) !

Болоня се слави и като град на кулинарните чудеса. Е, не е възможно човек да опита всичко за един ден, но както и на всякъде в Италия менюто се дели на ''пасти'' и  '' антипасти'' :) Всъщност името на града произлиза от тук създадения  сос за спагети ''Болонезе'', но болончани обожават и тортелините. Смята се, че първите макарони от този вид са били измислени от местен ханджия, който искал да ги докара на форма като пъпа на Венера.Тук е направена и мортаделата,
Болоня остави следа в мен и бих я посетила отново - но не само за един ден. Искам да се щурам на воля из малките и криви улички, да похапвам кулинани щуротийки , да изпия вечер чаша червено вино и разбра се , да съм в компанията на моят съпруг. Това ще е рецептата за пълно щастие по болонийски :) !


Коментари

 1. Радвам се, че си пътувала до Болоня. И аз възнамерявам да отида, но преди това трябва да видя Сицилия, защото е по-близо до мен.Предлагам ти да си направиш типична за Болоня паста и е много лесна.
  За 4 човека-200г пшеничен грис и 3 яйца, 1ч.л.сол и 2 с.л. олио. всичко се обърква и се оставя да почине 40 мин.( за да набъбне гриса)След това се премесва наново и ако е нужно се прибавя обикновено брашно. Разточва се на кора като нашенската юфка , навива се на роло и се реже на ленти, които се развиват върху набрашнени табли, за да починат около 1-2 часа.Сугото е ,,болонезе'' разбира се .Вари се около 5-7 мин , като изплува отгоре.Ако имаш въпроси, питай.
  .

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Някой ден ще я пробвам. Благодаря! А до Сицилия искам и аз - тръпка ми е да видя Таормина на живо :) .

   Изтриване
 2. Първия етап от моята екскурзия е завършен! Очаквам да тръгна отново на път! :)

  ОтговорИзтриване
 3. Човек може винаги да тръгне на път, дори и само в мечтите си, но това не означава по-малко емоция от реално пътуване, дори- наопаки. Пожелавам ти многобройни щастливи пътувания!

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Да си направим книга сами

Размисли на глас за домашното огнище

Как да си направим водна каскада?