Миди и охлюви в пастелни тонове и тук таме - трапунто - част 1

След цяла веченост най-сетне успях да си влезна отново в блога! :)
Не знам споменавала ли съм, че на тема компютърен софтуер съм пълен илитерат. Особено пък, когато всичката блогърска информация ( основно) ти се подава на английски език. Та, аз обикаляйки и живеейки на различни места в Европа, явно шашвах моя блог със постоянната смяна на ай пи адресите и... в един момент блогът ми отказа да ми приема контото и паролите.
Как успях да го излъжа ли? Питайте създателката ни- Вселената . Факт е, че успях, наложи  се да си правя и нова регистрация в дир.бг, вероятно там пък да ми бе изтекъл срока на пощата...
И така, завръщайки се в моето блогърско ''У дома'', ще споделя с вас проектът, който прележа 4 години в една найлонова торбичка, до преди 3 седмици, когато нещо в мен подскочи, грабнах я и от нарязаните ленти и квадрати, почнах да събирам моето ''Морско одеало в бежово'', наричам го така, защото някой ден ще се появи и едно друго, подобно на това, което уших за моята голяма дъщеря , тъй като купувайки плата с чайките и корабчетата изобразени във вид на пощенски марки, закупих още толкова количество от същия плат и за мен. Имах късмет, защото в магазинът в Шербург беще свършил, но те се обадиха по телефона на шефа си и се оказа, че в друг техен филиал имат и ми го доставиха за няколко дни. Този десен толкова ми харесва, а и ме свързва като с невидима нищка с място, което обикнах, пречисти ме и бях щастлива- Нормандия.
Та като сме на тема френско, преди малко се прибрах от Лидл - има седмица на френски продукти, хладилника ни вече е зареден с френско сирене и десерт с крем карамел както и френска тарта- киш с крем фреш и спанак предполагам, по много зеления цвят на киша от снимката.
И така, одеалото ми е почти готово, в момента го обкантвам с завършващото бие


Когато го извадих от чантата, бях изработила 12 блока с морски обитатели и бях избродирала на ръка, малко морско дъно около тях- пясъчни хълмчета , корали, камъчета. Имах и още 12 само с ушитите на машина морски обитатели. Първоначалната ми идея преди години бе всичките 42 квадрата да са така.
Сега обаче като ги извадих и се замислих, че трябва да избродирам още 20 блока ми се видя...непосилно и вътрешно знаех, че пак ще го захвърля в някое чекмедже недовършено. За това  бързичко прецених и си казах, че ще редувам наличните блокове с бели такива.
Речено- сторено! Започнах да кантирам всеки бял квадрат в нужната последователност с платът на миди и  морски охлюви, а после и две от страните- със плата на мехурчета. За събирателно място избрах спалнята в стаята за гости, така нямаше да се налага много да се търкалям по земята:


Почнах да събирам квадратите в редове. И тогава ми хрумна, че ще стане много по-интересно, ако на някои от белите квадрати избродирам мисли, свързани с морето.


Продължих да  подреждам събраните ленти една след друга. И накрая ги съших заедно две по две. Избродирах и 10-тина мисли за морето по белите квадрати...Събрах одеалото и го подлепих с ватата, като претегелирах всеки ред на машината за да не се разделят двете части. Само дето... обърках бройката квадрати в ред и ширина и одеалото ми вместо да е по квадратично и широко, стана издължено и тясно. Е хубаво, каквото, такова, пак ще му се намеря приложението и мястото!
Тук се вижда как виси извън спалнята, пък би трябвало да я покрива без остатък и да виси от двете и страни, ама - не би!


Загледах се  в пачуърка. Мидите и охлювите, които бяха без бродерия ми се виждаха някак бледи, невзрачни и скучни... Озари ме мисъл, а какво ще стане, ако ги направя обемни?  И да, направих ги, но вие не правете като мен, ако ще правите трапунто, никога с подлепена вата за вашия пачуърк! То и без нея си е трудно изтеглянето на многослойния дебел конец, а с нея е ад! Изтрих си кожата на пръстните стави, напуках си пръстите до кръв. Ама го направих! В моменти, когато вече воля и хъс не ми достигат, включвам ината на задна :).


Ето малко снимки и отблизо, на  обемните фигурки, след като ги напълних със специалния конец за трапунто, който си бях купила във Франция:



Крайният ефект ми хареса, доволна съм!


И така,  дойде ред, за образуване на ''сандвича''- пак куилтърски термин, означаваш събирането на трите слоя: пачуърка- предница, ватата и гърбът на изделието. И.... ново двайсет! Оказа се, че нямам достатъчно от натурално белия плат. Добре , че не сме сами на този свят и други ги тресе шивашка лудост! Благодаря ти Мариела, че ме спаси в тия снегове и ми закупи и прати платчето от София!
А то пък пристигна със собствена история :), във вечерта, когато ни спряха тока в селото. Сняг над 50 см и аз сама във тъмната вечер със светеща палка в ръце и пееща си зимни песнички... И да е имало мечки, уплашила съм ги, да знаете!
Снимах с телефона, да ми остане спомен този миг, ето няколко снимки, макар и ниска резолюция и телефонно вечерно качество, щото и колета дойде в ненормално време - 20 ч  вечерта:





След като получих плата, и го изпрах на 30 градуса с две лъжици оцет в добавка в пералнята, дойде трудната част
- да го прикача към вече оформените два слоя от одеалото и да го прошия, това е едно от най- неудобните неща при големи пачуърк-куилтове. Защото рамото на машината трудно събира големия обем плат. За капак и моята по-добра машина нещо отказа да ми служи в този момент, та се наложи да взема старата от тавана. Хубавото на лошото е, че можеш да правиш сравнителни характеристики, на събития, хора или- техника, като в моя случай. Осъзнах колко напред са отишли в Пфафф само за  няколко години и колко по-скоро искам да ми бъде препрограмиран софтуера на машината, ама ще стане през май. Добрата новина е, че от французойките научих нещо ценно - човек има две ръце, за да шие пачуърк и на ръка. Така, че  няма да скучая, ще си досъбера одеалото от шестоъгълници , по подобие на ''Бабината градина''- стил далеч познат във пачуърк средите.
Прикачването:


После- навиването на излишния пачуърк на руло, за да не пречи на тегелирването на първия участък:




И така, тегелирах всичко по дължина:


После по същия начин направих на руло одеалото по ширина и го проших. Започнаха да се оформят квадратите на гърба:


След като приключих със събирането на куилта, започнах да обрязвам излишните кантове плат на сандвича:


и прикачих лентата за завършващото обкантване:



Сега ще си гледам филмчета вечерите и ще пришивам бието от опаковата страна - 8 м път ме делят от финала. А, да и поставянето на инициалите ми :).

Скоро ще ви покажа готовия експонат. Обещавам!

Топла и уютна трифонзарезанска вечер ви желая! :)





Коментари

  1. Аз обичам да те чета, но дълго време нямаше какво.Лека нощ.Аз съм на тема дантелки ...Лека нощ...зарезанска

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Така е, нямаше какво да се чете, защото нямах начин да пиша. Сега вярвам, че ще мога отново да споделям моето ежедневие и вълнения с вас :) .

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Мечтая си и аз някой ден да направя нещо подобно.

      Изтриване
    2. Мечтите, следвани от сърцето винаги дават резултат! Един ден и това ще стане. Не бързай, когато момента надтъшпи, ще разбереш. ☺

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Да си направим книга сами

Как да си направим водна каскада?

Една картина от плат