Нормандското ми одеяло

Още щом открих топчето с десен на море, чайки, платноходки и морски фарове се влюбих в него на мига. Купих ей-така, 40 см и го оставих да лежи в кошницата с платове както си е с чантичката. И когато тръгнах да търся сините нюанси за одеялото с 381 квадрата и сърчицата, миналата седмица, попаднах отново на него. Такак ме завладя, че просто го грабнах и почнах да режа него, зарязвайки всичко останало. Но... плата беше крайно малко за идеята, която се роди в мисълта ми и... яхнах колата и- към Шербург. Оказа се , че плата е свършил... което ме разстрои, но хубавата новина дойде след около 5 минути- в друг магазин на фирмата  имат от него и в петък пътува към мен! :)
В събота имах вече платчето, неделята я прекарах лениво, а в понеделних бях на общо шиене в Кутанс, за това пък, вчера денят си бе само за мен и моето ново творение...което толкова много ми напомня за Нормандия и моя отрязък от живота тук. За това й спонтанно му дадох име :" Одяло Нормандия", нищо, че маслиновите клонки по десена говорят по-скоро за средиземноморието, важно е, че след години като го погледна, ще ми напомня точно за това място, което ще нося до края на дните си дълбоко в някое чекмедженце на сърцето си...
Трябваше да е нещо простичко като модел, и да изпъква централния мотив, но пък да не е прекалено огромен, защото ще се загуби пауърк-излъчването. И така се роди този квадрат, който трябваше да е със страна 20 Х 20 см, но поради един погрешен сряз се приземи на 19 Х 19 см :). Биетата - 5 см ширина, квадратите в ъглите - 5 Х 5 см.
.

 Общо съм подготвила 25 кв, първоначакната идея бе да са 5 реда с по 5 квадрата, но шиейки, промених първия замисъл, хареса ми обединената четворка от 4 квадрата ,


 които да са обединени от своя страна в 4 големи блока



Ето как изглежда един блок


И после събрах двата... но нещо не ми допадна визията, някак - прекалено монотонно се получава


За това разделих отново двата блока и кантирах единия с райе в т.синьо и бяло с шир 6 см на лентата. Резултата ме удовлетвори.

 
И така, продъжавам със събирането на поредните квадрати в  4-ти блок и кантирването на останалите блокове с райе. 
Какво ще следва нататък? Две идеи в главата: полученото да бъде обрамчено от всички страни с малките квадрати. Втори вариант- поставяне на широк мотив- лента в средата между първите два и следващите два блока, на която... Е, нека остане нещо тайничко за следващия пост ;) ! А и... в процеса на работа, при мен се променят вижданията и... целите модели понякога претърпяват пълна промяна, знам ли какво ще се случи и сега??

А аз се качвам горе в шивачницата до 14 ч, после съм на пачуъркска среща и тъй като от седмица сме само с една кола, която днес е работна и придружава Вилфрид, ще минае да ме вземе едно от '' момичетата'' в групата в 14.30 ч Ирен, която преди 2 седмици навърши 80 години!

 Никога не бих й ги дала, толкова е динамична натура, смятах, че е около 70...Прошиването на кръпки прави чудеса , помислете си и вие как да запазите дълго младостта и бодростта на духа си, правейки нещо, което обичате, при това - с много любов!
Усмихнат ден на вас!



Коментари

  1. Мотивите ми носят по-скоро средиземноморски полъх, но това няма значение... важното е, че се очертава едно красиво и свежо морско одеялце :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Да си направим книга сами

Как да си направим водна каскада?

Тази, която носи пролетта