Нови цветни попълнения за градината ми

И така... макар и далеч от дома, аз не спирам да си мисля явно за там, за двора, за градината, за цветята ми- най-вече. И всяка акция на цветя по супермаркетите, било то във Франция, както и сега- в Германия , не остава неотразена от мен. Ако друго не- поне отивам да се полюбувам на цветната им магия и харизма.
Та така и днес , отидох да видя хризантемите в ЛИДЛ и си тръгнах...само с две саксии, а после отидох до АЛДИ , за да видя те какво предлагат като конкуренти на пазара. Та от тази конкуренция... си тръгнах само с девет малки 9 см -трови саксийки с най-различни градински растения, между които се мъдрят и мечтаните от мен ехинацея и червен равнец :
 Сега идва въпросът, кога и как ще стигнат до крайната точка- градината в Чокманово, но ще го измисля и това. Важното е, че са вече на балкона в Обердорф - последното ново '' у дома''.
Преди два дни не пропуснах да си оформя и новата ''градинка'' с подправки, която този път поради липса на широк прозоречен перваз се мъдри в кошничка на масата на балкона ни
Какво се е сгушило в нея ли? Задължителнителния босилек за Вилфрид и магданоз- за мен, розмарин, шнитлаух- специален сорт- зелен лук за рязане, който тук се използва много за приготвяне на сандвичи, машерка - рядко я използвам, но обичам аромата й, мента- за коктейли.
А кулата е свещник и като седна вечер на балкончето, гледайки светлинката която се разлива от всичките отвори се сещам носталгично за моята Нормандия и всичките и светещи кули, с които е осеян целия бряг на Атлантика вечер и нощем.
Панорамната гледка, която е пред погледа ми всеки ден е красива, макар мястото да е равно, зеленина  се шири на всякъде в подредените и поддържани градини
А в къщата на ъгъла отсреща, всяка сутрин виждам слънчевите главици на рудбекията - винаги ме кара да й се усмихвам- грее като щастливи детски личица!
Ако погледна назад, виждам този селскостопански двор, който вероятно скоро ще се напълни с палети с ябълки...
Никога не съм била по време на беритба на ябълките тук, въпреки, че вече 9 години посещаваме този район, а от две- години, тук е и полвината ни живот, поради факта, че фирмата, чийто проект изпълнява и контролира съпруга ми се намира в Линдау-  китно градче на брега на Бодензее. Сега за първи път ми се случва да съм тук, когато дръвчетата са отрупани с плод и съм очарована! Толкова малки, а така претрупани с ябълки! В супермаркетите се чува славянска реч- полски, сръбски, словашки, чешки- основните действащи лица в процеса на беритбата, сортиране, рязане и приготвяне на субпродуктите от ябълки- сок и ракия. Има и масиви с круши, но са по-рядко, а вчера видях и сливова плодна градина, а до нея- хмел. Тук има доста хмелови плантации и явно не съм гледала добре, но е пълно с лозови масиви. Просто е удоволствие за окото, като тръгнеш да пътуваш- погледа ти прелива от една в друга ябълкова градина, измешени тук там с лозя, хмел, круши или - черешови градини. А на заден фон  в хубаво време се е ширнало езерото, зад него пък се извисяват диплите на Алпите. Много, много красиво, да се опише с думи- си е просто невъзможно, човек трябва да го види и усети. Щастливка съм, че имам привилегията да преживея и това усещане в живота си. Благодарна съм за което на Вселената и съпруга си.
Хубава вечер за вас, надявам се да съм ви разтоварила малкос поредната си разходка...:)



Коментари

  1. Много мили спомени събуди в мен ,Илиана .Благодая ти ,че ме върна няколко години назад във времето,когато точно по това време на годината бях за две седмици в квартал Isselhorst на град Gutersloh.Всички къщи наоколо изглеждаха като тези от твоите снимки–китни ,потънали в добре поддържана зеленина...Спомени ,спомени от мили моменти. просто Мария

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно поддържани къщички и дворове, исках да кажа...за жалост, българинът няма този усет към красота и естетика...

    ОтговорИзтриване
  3. Поздравления за невероятната градина,която имате.Вижда че се грижите всеки ден за нея и искате всичко да бъде като на рисунка.харесвам подобни дворове.Някак си са по уютно и се вижда че има живот в тези къщи.Имаме няколко села, на едното почти никой вече не ходи и разхождайки се по уличките е толкова пусто и изоставено, ще спокойно може да се снима филм на ужасите там.Иска ми се да изглеждат като вашата градина.

    ОтговорИзтриване
  4. Поздравления за красивата градина, която сте направили.Надявам се да ни пишете все по често.Тук показвате много идеи, от които и ние можем да се възползваме. Тази пролет ще бъде голяма и важна за нас. Иска ми се да направим двора си красив като вашият с много зелени дръвчета и цветя, добре подредени и подбрани.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте Клинкер цени! Тази градина не е моя- ако сте прочели внимателно, но и моята я има, ако се поразходите в блога ми :). Пожелавам Ви да сбъднете мечтата си за вашите села и градини там. Успех!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Да си направим книга сами

Как да си направим водна каскада?

Една картина от плат