Новият ми несесер за игли

В момента , когато видях несесера на Жижу в групата по пачуърк в Барневил-Картере , го пожелах! Какво ти, направо се влюбих! Толкова мъничък и така изящен , напомнящ четирилистна детелина в разтворено състояние и сърчице- в сгънато. Тя явно забеляза желанието,примесено с умиление в погледа ми и на следващата сряда носеше картоненото шаблонче, по кето бе ушила несесерчето си. Намериха ми на бързичко картонче, за да си го пречертая, с жестове ми обясниха да пречертая и рзделителните черти, а Ирен ми даде от нейните филцове в различни цветове, за да с направя вътрешния  слой, на който се забождат иглите. Тук ще спомена, че всички са много мили и  обгрижват неимоверно!
И така... няколко седмици нямах възможност да посегна към шаблона, защото упорито шиех паното за конкурса, а след това се амбицирах да довърша още едно , но онзи ден видях отново шаблончето и изпитах такова неистиво желание да го ушия, че то просто.... се случи! Зарязах всичко останало и се захванах с несесера.
Удивително е, че лично при мен, дребните неща, в които на пръв поглед не изискват много усилие и време, се получават винаги много трудоемко. Допуснах както винаги и някои грешки, но то така човек се учи. Следващия ще го направя от два или- максимум- 4 цвята, защото площта е много малка, а в центъра се натрупва толкова много плат, че е невъзможно да се шие качествено, съответно разместих ъглите на розетката и това ме дразни всеки път когато я погледна.
 Но пък  първите неща винаги носят аромат на неповторимост и единственост, и колкото и несесерчета да ушия след това, споменът ми за този ще е най-силния.
 Научих се да обточвам крива форма с бие, плата се реже ''на верев'' както казваше баба ми и аз още от малка се научих, гледйки я как обточва на ръка деколтетата и ръкавните извивки на блузите и роклите на клиентките си, че срязания по диагонал плат има по-висока еластичност и позволява по-добро обточване на извивки. До сега не бях правила толкова крива линия, но вече и това ми се случи.
Също и изработих петлика за закопчаването изцяло на ръка, а как се шие ръчно, научих също в групата по пачуърк, тук почти всички жени шият ръчно своите куилтове. Аз ръчно пришивам с така наречения '' бод зад игла'', а жените пришиват със ситна тропоска. Мислех си, че няма да е така качествено и здраво, но се оказа, че съм грешала.
 И така, моето несесерче от вътре е разбира се - розово! За да ми е винаги нежно и розово на душата, когато посегна към него.
А събрано и закопчано- изглежда така:
Идеята на винената страна да избродирам монограм на името си, но ще видим. И така си ми харесва!

Усмихнат да е денят ви! :)

 

Коментари

  1. Много красива и практична вещ ! И си се справила както винаги - много добре , с финес и романтика ! Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Да, монограмът наистина ще я допълни!!! Комбинацията от цветове и шарки много ми хареса!!!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Да си направим книга сами

Как да си направим водна каскада?

Една картина от плат