Залез над океана - в процес

И така... започна се! Канех му се вече месеци на ред на Леонид Афремов да пресътворя от плат отново негова картина, разбира се, с моя си интерпретация. Дълго се чудих, между лампи в парка, къщи с лампи, пейки в паркови алеи..., но накрая морето взе връх, макар, че изпитвам притеснение да интерпретирам вода с шев и платове, е -по вече от това да не стане, няма какво да е!
Знам обаче, защо ме повлече към себе си ето тази  картина - заради моята вечерна разходка до океана преди няколко дни- бе също толкова красиво и единтично с тази картина, липсваха само лодките и заревото на залеза, сега над Нормандия е мрачно и дъждовно, но със сетивата си аз го виждам как би било през лятото...
И така...напред!

Първо определих големината - около 60 Х 45 ще е този път, трудно е да се шият от плат големи картини, трудно и - много трудоемко: изрязване на форми, тегелиране, ама - много тегелиране с различни бодове и променящи се големини, добавки на снопчета филц, шифон, малки лентички парченца.... и накрая - бродериите на ръка.... Предишната му картина , която бе не по голяма от 40 Х 30 ми отне над месец време. При това сега много трябва да внимавам и пазя кръста си- никакви излишни натоварвания и пренатоварвания иначе рискувам да се самоунищожа.
Разделих на квадрати и с молив нахвърлих основните обекти на плата: кулата с фара, къщичката до нея, трите яхти, планинския масив в далечината и брега на самата кула.





Почнах да наслагвам цветовете по небето и да изрязвам, гладя и подреждам върху бялата основа, следвайки картината...


когато ми писна, спрях, махнах ги от плата и ги подредих  на кухненския шкаф


Усетя ли вътрешно напрежение , означава, че трябва да спра това, което правя и да го заменя с друга дейност. Това и направих - започнах да монтирам по основата цветните парцалки, като преди това направих шаблончета от хартия на яхтите, защото платовете ще ги покрият на рисунката , изрязах и кулата, както и къщурката от тъмно кафяв плат



И така, изрязах и релефа на земните участъци и спрях  до тук. Вложено време до момента - 6 часа.


Как изглежда долния етаж? Ето така :







Е нали сме в проце ??! Никой не е уточнил какъв ?
Значи, може и да е на разхвърляне... :) !
Весела вечер на вас!
Аз отивам да шия листа на тикви... :)

Коментари

  1. Успех с новата картина, тези твои "репродукции" са ми най-любими!
    Картините на Леонид Афремов много ми напомнят почерка на Владимир Димитров-Майстора.

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина и двамата автори имат специфичност в почерка, нещо по ъгловато в израза, при Афремов идва от това, че рисува с шпакличка, а не с четка, а за Майстора... не знам как е рисувал, но е невероятен.
    Ще ми са нужни сигурно месеци времи за да го завърша, но и това ще стане един ден :) .

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Да си направим книга сами

Как да си направим водна каскада?

Тази, която носи пролетта