Как се ражда една идея ?

От два дин в работната ми стая е пълен хаос, разхвърляни кутии и панери с платове, листи с отпечатани модели за апликации


изрязани апликации,


 съединени ленти в платчета,




 нарязани квадрати, подлепени с вата..., налага да местя непрекъснато ту от гладачната дъска върху плота за рязане, ту обратното, малката масичка е заета със листи, ленти и неща, които не искам да загубя от погледа си, макар , че в момента не са в употреба.
И въпреки това, чувствм се жива! Защото творя отново. Мозъкът ми е концентриран на макс, раделителната му цветова способност е изострена, мислено приема или отхвърля цветовите мостри и в трета графа "може би" се отделя това, което за сега е не нужно, ала после, утре...накрая, не се знае. Изрязах над двадесет апликации, предварително знаейки, че ще използвам около 12 или 16, зависи от това, какъв размер ще направя одеялцето за новородената внучка на Вилфрид. Момиченцто се роди вчера, в ранното утро по първи петли. Вилфрид е толкова развълнуван и възторжен, че чак ме напущва на смях понякога. Още не знаем името на малката нимфа, но не мисля, че това ще промени моя избор за пачуърк одеялце.
Оснивния плат за фон е розовия,


 но смятам да вкарам и няколко жълти квадрата- за настроение и топла свежест, а апликациите са в пастелни батик платове в пурпурно-лилаво-розовата гама с шримеси на зеленикаво, синкаво и жълто тук- таме. И в добавка, ленти от една закупена готова палитре 'Пролет" от батик платове в жълто- розово-оранж- циклама. Тях съших на по 5 заедно и смятам някак си да разделя с тях квадратите, като всъщност те ще предадат цвят, аромат и свежест на одеялцето. А за черешката на тортата , ще оставя бродериите.

Първите три апликации вече са готови : куче, риба и една зимна "малка Сю":




И пишейки всичко това,  знам, че в процеса на работа ще променя поне 5 пъти идеите си от началото, ще нарежа доста плат , ще съживам, ще поря, защото няма да ми допадне нещо цветово или- дадена форма, но няма да се спра, докато не усетя в себе си хармонията, гледайки това, което лежи на масата пред мен - това ще рече, намерила съм правилната комбинация във всичко. А до тогава... дните ще започват своя ход и ще го завършват с пътешествието на луната по тъмното небе. Като казах тъмно небе- излъгах! Осеяно е с такива едни големи и ярки пулсиращи звезди, че ти иде да полетиш към тях- вчера ги наблюдавах поне 10 минути... докато съвзсем не се изгубих сред тях , зареяла се с мечтите си в далечни космоси и светове...и в света на цветовете...- любимото ми пътешествие.
попътувайте и вие с мен през идните дни, когато накрая ще ви покажа сглобения куилт. Е, ако ми дойде музата за снимки и писане, мога да покажа и други етапи от проекта, кой знае?!
За сега- спокойна нощ!

Коментари

  1. Добре дошла, Иди, отново в света на творчеството и красотата! Липсваше ми това в блога ти. По хубав повод се завръщаш и започваш годината точно с това и силно се надявам музата за снимки и писане да не те напуска.. Повече от сигурна съм,че крайният резултат ще е приказен както подобава на една малка принцеса.

    ОтговорИзтриване
  2. Ха , и аз като Ния ще кажа - липсваше ми това в блога ти - твоят заразяващ ентусиазъм !
    И внимавай какво обещаваш , защото ще чакам всеки следващ етап с нетърпение , да не говорим за готовото одеалце !!! :)))
    А пък внуче как чакаааааамммм ... ама това е една друга тема :))
    Много здраве на дядото и на малката нимфа !
    За теб - гушкам те !

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Да си направим книга сами

Как да си направим водна каскада?

Една картина от плат