Изкачване до втория етаж

И така... след част едно : "Когато се наливаха основите" , днес искам да ви разкажа част две. Не съм избрала деня случайно- свързан е с това, че днес наливаме бетона на втора плоча - тази на балкона- емпоре.
И така, в предишния си разказ стигнах до корекцията на погрешно направения ивичен фундамент. И че останах без бригада и техническо лице, което да контролира качеството на работа и спазването на проекта.
Бригада намерих, след два -три неудачни опита , доста разочарование и не на последно място- опити да бъда изнудена за цената на строежа, попаднах на едни майстори от Лъка. Мисля, че с малки изключения( разочароваха ме точно преди два дни, до тогава всичко бе перфектно с изключение на това, че работят в пълен хаос и държат обекта мръсен и разхвърлян) това е бригадата, с която ще довърша строежа.
И така... Малко снимки в развитието на нещата по обекта. Първо иззидаха с тухла гърба на зимната градина, както и стаята за зазимяване на цветята:


После започна обличането на фундамента в камък:


Започна се и обличането на първата колонка до вратата, след като първо бе отлята бетонената й конструкция:


Стената нараства, като между тухлата и камъка се поставя топлинната изолация от стеропор :


Достигнахме долно ниво на прозорците- изграждане на "черна каса"- дървена рамка за бъдещата прозоречна дограма :


Напредваме :Готови сме!


Започва изгражането на кофража за бетонните носещи колони, носещите греди и самата плоча:

Кофража е готов, покрит е с найлон за да не се цапат дъските:Започва се поставянето на арматурата- първо в колоните и гредите, а накрая се изгражда  и полето:

 


И така...идва дългоочаквания момент- днес наливаме бетона!
Докарване на  бетон В25 с бетонов миксер и изсипване в кофата на багера. За съжаление до обекта поради тесния и наклонен терен не може да стигне помпа.Миксиране на бетона с вибратор- за по добра хомогенност и стегнатос на бетона:Минчо е щастлив- първия багер е разтоварен!


И така, миксера си тръгна за втората порция от 4,2 м3 бетон, а работниците използват кратката почивка за да си похапнат. След малко продължаваме...
 Второто начало... започна в 13,50 ч българско време.


Такава е ситуацията в 16 ч :


Бригадата е вече уморена... 17 ч е, почти са готови. Разсмяха ме дори, Трендафил като стъпваше в бетона и обувките му а-ха, а-ха да останат вътре :)


18 часа е. Плочата е отлята.


Сега остава единствено да й дадем седмица време да изсъхне, за да махнем кофража.

И така, следва трети етап.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Да си направим книга сами

Размисли на глас за домашното огнище

Как да си направим водна каскада?