Кухнята на втория етаж..


Нашата кухня на втория етаж бе спонтанно решение,което взех на един дъх. Казвам така, защото стаята, в която я изградих бе предвидена за перално помещение и е единствената на втория етаж,която имаше канализация. Стори ми се обаче глупаво, да монторам в стая с квадратура над 10м2 само една пералня и сушилня. При това , съществуващата кухня на първия етаж бе с вградени уреди от продавача на къщата и място за нашите електроуреди: фурна, керамични котлони, хладилник за вграждане, миялна машина и страхотната ми керамична мивка, която е сравнително нова(на около 4 години)- нямаше...Тогава си казах, че в котелното помещение ще се обособи стаичка за пералнята и сушилнята, а горе ще се направи кухня с нашите уреди маса и столове.Речено- сторено!
Но се оказа, че да направиш пачуърк кухня от различни по цвят мебели в наличната българска деиствителност никак  не е лесно...
Тръгнах от идеята, че масата ми е дъб-рустикал и ми се иска и шкафовете да са дъб. Уви, за истински дъб и дума не можеше да става. Дърводелеца, комуто съм се доверила, защото е наистина качествен,ми обясни, че ако сега закупя дъб, трябва да го суша поне 3 години..., ако искам да имам качествен материал за шкафовете. Не можех да чакам и за материал 3 години! Та аз искам да ползвам тази кухня още днес и сега!
Така, че минах на варианта да си поръчам кухня с MDF. Оказа се обаче, че само вратичките ще са от MDF, а страниците- ПДЧ или Кроношпан ...т.е. талашит. Ок, преглътнах и това, избрах си една от кънтри -кухните на Alno(страхотни са, но и цените- подобаващи, около 40000 лв за модел подобен на моя, разбира се, това с вградени уреди, но дори и без тях , цена за кухня от порядъка на 12-15 хиляди лева си е много! ).Моят модел имаше нещо,на което много държах- отдушника над котлоните да повтаря шапка на кмина, кето придаваше целия чар и самобитност на кухнята.
И така, рових тук, рових там..., накрая ми препоръчаха една фирма в с.Старцево, на около 50 км от Смолян.
Няма да коментирам фирмата, нити времето за изпълнение, нито монтажа. Само ще кажа, че като цяло се вързаха всички елементи в нея, дюшемето в тази стая от на-новото, сега изглежда да е най- старото, но пък кой ли му обръща внимание?
И малко снимки...
 Пристигналата кухня, бе разделена на две части- едната- под чардака,


а другата - в долната кухня и кът за хранене


Монтажа се оказа бавна и сложна работа, отне два дни, след което се идва още 3 пъти за доработки...










Тъй като Вилфрид много искаше гранитени плотове, бях ги поръчала в Пловдив  и кухнята щеше да ги чака докато станат готови, а след което фирмата отново трябваше да дойде и да монтира един тръбен пилон с три въртележки..., ето ги и тях


Оказа се, че не са съобразили височината на миялната машина и зееха две дупки над и под нея


Е,ще се срещнем пак , момчета!
Случи се точно след Коледа, но поне годината ще заърши добре и с окомплектована кухня!






И така, празниците и делниците и в тази кухня могат да започват!


В интерес на истината, когато съм сама в къщата, а то е през основната част на годината, аз използвам точно тази кухня, особено зимата, защото горе е по- закътано, а от долните прозорци все още много духа, поради лошо уплътнение.
Ще им дойде и техния ред... някой ден!




Коментари

  1. Колко истина има в това "пачуърк кухните". Ами така е, защото все спестяваме или правим и обзавеждаме стая по стая. И у нас го има този момент, че в хола стана малко пачуърк обзавеждането. Преди повече от 10 години си купихме секция и етажерка за хола в тон, но след някоя и друга година се наложи да добавим и скрин. Е не можах да намеря същия нюанс дърво... Не е лесно да пренареждаш стая, камоли цял дом.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Да си направим книга сами

Как да си направим водна каскада?

Една картина от плат