Концерта на Х.Грюнемайер- 11.06. Арена-Франкфурт

И това преживяване е вече в графа-"минало". Това е концерта, на който отидох без никакви очаквания. Харесвах песните на Грюнемайер от радиото, човешки с добър текст. Така се случи, че преди години, когато за първи път попитах кой изпълнява тази песен, Вилфрид ми каза, че е певец, загубил съпругата си в битката с рака. И...до там беше,докато не получих двата билета за концерт на 11.06. във Франкфурт като притурка към Коледния ми подарък.
Началото на концерта ме разочарова по-скоро, отколкото да ме въодушеви. Започна се с 20 и...няколко минутно закъснение


,което мен винаги ме дразни и ме кара да се чувствам неуважена. После първите две-три песни засилиха разочарованието ми- лоша акустика, при това Грюнемайер- в ролята на рок- изпълнител!

Ама никак, никак не ми се връзваше и като добавим, че не разбирах почти и една дума от това, което пее, защото басите вибрираха така, че не се чуваше членоразделна реч....идеше ми да си звадя обратно судоко-то от раницата и да продължа да се боря с цифрите! И тогава, Грюнемайер застана зад пианото :



и запя една от своите баладични песни...думите се чуваха ясно и отчетливо, вниманието ми се концентрира върху песента и персоната в центъра на сцената. Тази песен преобърна усещането за провалено време в мен! От там нататък всичко бе - "Зелен семафор",отпуснах се, започнах да си тананикам и да се поклащам в ритъма на музиката

,а през втората част на концерта,почти не седнахме с Вилфрид- танцувахме и ръкопляскахме заедно с цялата аудитория изпълнила стадион Арена във Франкфурт!
Дори времето бе в унисоон с развитието на концерта и в процепа между покривната куполна тента ме очарова залеза

Атракцията на групата безспорно бе барабаниста с неговата червена, артистично килната барета

Имаше и лазерни ефекти

и създаване на обеми

Последната песен преди първия "Бис"...

, а те бяха общо 3 ! Три продължения в резултат на аплаузите на въоодушевената публика си е признание за всеки музикант!
И след аплкауза, с чистички нови дрешки отново той- Грюнемайер, човекът, който омагьосва публиката с човечността на песните си!

Усмихнат ден!
Дива

Коментари

  1. Аз също съм от тези дето никога не са харесвали немския език!И даже знам защо!Нали съм соц.чедо та по наше време се гледаха много руски филми за Втората световна.От тогава мразя неците и техния език...Сега осъзнавам че омразата ми е безпочвена и е точно толкова,колкото и към турците тоест-никаква.Обаче вече съм на години дето е редно да го разбирам.....
    Голямата ми щерка учи немски 12 години!!!!Превежда и помага на целия клас,защото беше много добра!И накрая умните глави в Софийския я скъсаха!!!!Ама това е една друга тема......
    А тоят разказ е очарователен!Представих си кое как е било и ми хареса и на мен!Има една немска песен(сега не се сещам изпълнителя) ,която обожавам от ученичка.
    Радвам се за твоето чудесно преживяване и ти благодаря за разказа!
    Всичко хубаво, Иди!

    ОтговорИзтриване
  2. Знаеш ли Юле,трябваше да дойда в Германия и да поживея 2-3 години тук за да констатирам един факт.А той е,че не познавам друга нация,толкова толерантна към чужденците й ,обитаващи територията й! Казвам го,стоя зад думите си и няма да го коментирам! Представяла съм си само понякога,в дадена ситуация ,кято се случва тук,как би постъпил мой сънародник и никога везните не се накланят в негова посока. А това за филмите и мението изградено ни от тях,спадаше точно към промиването на мозъци. Защото нали се сещаш,че и в самата Германия е имало много хора,които се били против това,което се случва и болшинството са заплатили с живота си,за което.
    Но това да ни харесва един език по звучене или-не,е съвсем нормално и всеки си има предпочитания.Спомням си татко как ме накара да направя своя избор за френски или немски в училище.Каза ми така:"Ако ще пееш шансони за любовта-учи френски.Ако ще ставаш техник-немския е правилният избор.Техниката принадлежи на немците." И аз избрах,все пак съм инженер по образование,нищо че се занимавам с текстил и изкуство.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Да си направим книга сами

Как да си направим водна каскада?

Една картина от плат