Mоето коледно одеяло

Отново наближава Коледа.Магазините започват първи да ни подсещат за идващия празник,а аз разглеждайки с очите на малко дете всички лакомства и украси си спомням за всички преминали Коледи в моя живот.И тръпката от предстоящата и най-вече,подготовката на моите малки подаръчета за важните в живота ми хора.И желанието да направя и още някого малко по-щастлив с моя дребен жест на внимание.Всъщност,като се замисля,най-хубавата част на този вълшебен празник за мен се измерва с броя щастливи пламъчета в очите на хората,които аз съм успяла да запаля с моето внимание и отношение към тях.По тази причина може би,трудно показвам моята радост от получените подаръци,които получавам и се чувствам доста неловко в такива моменти...
От всички хора на този свят обаче,най-много искам да виждам този радостен пламък в погледа на един скъпоценен за мен човек-моят съпруг!И одеялото,което сега подготвям е за него-за Коледа.
Искам предварително да кажа,че по вечето модели на моите куилтове се раждат в движение,т.е. започвам нещата без цялостна представа какво искам да се получи и по протежение на времето за работа се доразвиват различни идеи,понякога в пълен хаос,така,че не всичко е изработено по най-прецизния начин и последователност,и ако някой спец в тази област погледне гърбовете на изделията ми...о-ла-ла!\Обикновенно там са извършени редица "пластични хирургични" интервенции,както на това одеяло вкарах снощи в блоковете вата в централния квадрат,за да създам обемни сърца и звезди... :)).
И така...
Одеялото е по техниката "Блоков куилт" и мисля,че за хора,които нямат представа от куилтване е един от най лесните методи на изработка.
Идеята за одеяло се роди в съзнанието ми миналата Коледа,когато от плата с еднакви блокови мостри изразах къщичките и дръвчетата за да подготвя малки пана за подаръци,а звездите и сърцата останаха.При следващо посещаване на магазин за платове видях няколко плата,които моментално подсъзнателно свързах цветово и стилово с моите остатъци.Излишно е да казвам какво се случи-тръгнах си с по 1,5м плат от екрю.кафяво и черно.Ето ги и тях:

Ще ги нарека съответно за по-лесно после при поясненията със букви: А,В и С,както следва:         
 -натурално бяла мостра със златисти коледни мотиви-А, 
 -кафява мостра със златисти орнаменти-В, 
 -черна мостра със златни орнаменти-С,                                             
                                                                                                                                                                                                                
Блоковете,които шия се получават с големина около 35 см и са 16 на брой.Но вие сами може да си изберете  като каква големина са ви нужни .

Ето ги вече полуготови :


И разбира сене минава и без проблеми-два зашити неправилно още от началото:                            


Оставила съм от едната страна по един сантиметър в по вече... :((                                               

И така,за начало изрязвам от квадратен 1 Х 1 см  флис на Бурда 16 броя квадрати с големина    
40 Х 40 см :                                                                                                                                     


след което центрирам в средата на флиса централния мотив:звезда или сърце и започвам да го обкантвам с ленти с различни щветове и ширини.Ето звездата например:



Ширина на лентите за квадрат "Звезда",както следва:
От мостра А:
-лента с ширина 3 см,
-лента с ширина 4 см.
От В - лента с ширина 5 см.
От С - лента с ширина 4 см
В шев,когато използвам от флиса ,осавям в запас 0,5 см,защото имам основа,която държи плата.Във всички останали случаи- 1 см.
Ширина на лентите за квадрат "Сърце",както следва:
От мостра А:
-лента с ширина 3см,
-лента с ширина 4 см.
От В - лента с ширина 4 см.
От С - лента с ширина 5 см.
Квадрати сърце и звезда са с р-р: 13 Х 13 см,като във шев влизат по 1 см от всяка страна или се получава квадрат с р-р: 11 Х 11 см .

Кантирването извършвам на две по две срешуположни страни,както се вижда от горната снимка.На мен ака ми е по-лесно,но всеки може сам да си избере метод сам за себе си.
Зашивам и другите две ленти:



Така получаваме нов квадрат,с размер с 4 см по-голям от този на звездата-от всяка страна с по 2 см.Дължината на лентите правя на принципа на правилото-да покрива габарита на страната,върху която ще се зашива.Доста хора първоначално нарязват всички ленти от всички цветове и за всички блокове предварително и тогава започват да шият.на мен това не ми е по вкуса и ми е досадно и монотонно,за това режа лентите две по две,после ги зашивам,разглаждам след всеки шев и продължавам операцията със следващите две.Пак имате право на собствен избор,как ще го направите.Ограничения няма и супер строги правила-също.И никога не забравяйте едно важно и единствено водещо правило.Това е вашето хоби.То трябва да доставя удоволствие единственно и само на вас!Трябва да се чувствате спокойни и щастливи от нещата,които правите.Другите нямат значение!Това е вашият творчески свят,вашето креативно "АЗ"! Усетите ли,че почвате да се нервите,спрете.Не бързате за никъде,не гоните автобус!(Макар,че за автобуса имам друго златно правило ,научено от моя бивш учител по фзическо.Живееше в близост до баба ми и терасата му гледаше точно срещу халите в Русе,а там едно време имаше автобусна спирка.Веднъж,когато се бях затичала към спирката,след поредната визита при баба,чух глас от високо.Думите бяха следните: "Подир автобус и мъж,не се тича!Запомни го!" И аз го запомних!Веднъж не го изпълних и тичах подир мъж-разбих си сърцето!)Така,че обземе ли ви раздразнение,просто оставете на страни това,което шиете.И винаги се раздвижвайте на всеки половин,един час.Шиенето на машина е монотонно и може да доведес времето до сколиоза-изкривяване на гръбначния стълб.Едва ли желаете това!Толкова по въпроса.
И за днес стига.Ще продължа следващите дни : ).
Лека нощ!

Коментари

  1. Schön, dass du dich auf meinem Blog als Leser eingetragen hast. Danke.
    Könntest du vielleicht auf einem Blog den Googletranslater installieren, denn ich kann deine Sprache leider nicht, welche ist es???. Deine Blöcke gefallen mir sehr gut.
    Liebe Grüße
    Elke

    ОтговорИзтриване
  2. Hallo Elke,
    danke für deine Besuch auf meinem Blog.
    Ich probiere es auf meinem Blog eine Googletranslater installieren,aber muss man jemand nachfragen wie es gehet?
    Meine Sprache ist Bulgarisch und ist ganz schwirig mit dem Deutsch zu verbinden. Eine ist mit kirilisch und andere-lateinisch Alpfabet. Du kannst aber immer nachfragen auf Deutsch,oder schickst du eine Imeil zu mir. Bilder sind Bilder. Das kann man kuken ohne Google Hilfe.
    Du machst auch schöene Sachen und ich werde deinen Blog zukunftlich gehrn wieder besuchen.
    Liebe Grüße
    Iliana

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Да си направим книга сами

Как да си направим водна каскада?

Тази, която носи пролетта