Нашият мини-свят

Тук ще помествам историята на нашето съвместно семейно хоби със съпруга ми: влаково моделиране.
Историята започна след Коледата на 2007 година, когато подарих на Вилфрид първия влак на "Мерклин" за "детската Коледа", както аз наричам нашия Никулден и немския Св. Николаус. И понеже си имам своя теория, че във всеки възрастен живее и по едно дете, Вилфрид получава от мен всяка година два подаръка за Колдеда: един на Св. Николаус-за детето Вилфрид и един на истинската Коледа-за мъжа Вилфрид.

Ето го подаръка:

Това чувалче с Дядо-Мраз спа с нас в леглото първата нощ след получаването, за мое голямо разочарование, защото трябваше да чакам още един ден за да видя изражението на съпруга си при отварянето на подарака. Искам да кажа, че много се притеснявах за реакцията му, защото знаех, че като дете винаги е мечтал за такова влакче, но родителите му не са имали възможността да му го купят и същевременно се страхувах, как ще го приеме порасналото "Аз" в него!
Реакцията бе по-вече от положителна! А радостта, огромна!
За Коледа подарих първите закупени и вече сглобени от мен аксесоари за влака: църква, къща, ресторант и селскостопански двор. Понеже ми се струваше някак много грозно да ги подаря така просто, импровизирах и върху голям твърд картон изградих нещо като планински ландшафт, върку който монтирах постройките, ето така:

Ето го и влакчето, сглобено върху шините на пода в дневната:




но си дадохме сметка, че така не може да продължава да го прескачаме дълго и взехме решение, в половината ни спалня да изградим дом за нашето хоби. Казвам наше, защото от мига, в който аз се докоснах до тия мини-къщички за подаръка, усетих, че съм безнадеждно прихванала и този вирус, вируса на влаковомоделиращ.Усетих как тръпката от направеното става все по-голяма! Вече бях "заразена" с ландшафното моделиране.

Ето я масата с размери 2.80м Х 2.90м



След като имахме масата, можеше да започнем строежа на нашия мини-свят.
Чудех се от къде да започна ... Всичко ми бе непознато и нямах ни най-малка идея как се прави. Четях, но бе трудно, всичката информация бе на немски, думите бяха свързани с много терминология, която изискваше непрекъснато да се допитвам до речника, а аз бях в Германия само от две години и немският в никакъв случай не бе на нивото, което имам сега след 5 години в Германия.
Понякога осъзнавах, че съм прекарала пет часа, четейки една статия от две страници и съм толкова уморена, че нямам желание да продължа нататък. В градчето до нас, Ерланген има магазин за влакчета и аксесоари за ланшафтно моделиране.Характерното за този тип магазини е, че са много тесни и препълнени с изделия и стока помещения и ако не получиш съдействие от продавачите, почти нямаш шанса сам да се ориентираш и откриеш това, което търсиш.Та за продавача, който се оказа и собственик в този магазин, не мога да кажа хвалебствени слова в това отношение. Отнасяше се с някакво пренебрежение и досада, когато го питах за нещо и по тази причина в този магазин ходех само в краен случай.
Та от там закупих "трева" на хартия, както и моделираша гипсова смес за изграждане на планински релеф. Тук искам да кажа, че ако започнете някога да се занимавате с това хоби, не допускайте нашата грешка! Ние купувахме всичко предварително, без да сме наясно, ще влезе ли в преложение или -. НЕ Сега В къщата Е С пълно елементи ударен Продукти, с които бих могла да изградя още един обект, но най-вероятно няма да ми влязат в употреба, защото не пасват на моя стил на работа . Купувайте нещата на момента, само това, което ви е нужно и сте убедени вече, че пасва добре на вашия маниер и стил на работа.
Та аз реших да започна от планинския масив, който щеше да бъде изграден в най-лявата част на дъската и първоначално трябваше да е прорязан от два тунела, като единия да завърши с естакаден мост.
Започвайки да строите, трябва да си направите най-напред плана на шините и как те ще са разположени върху вашата строителна площадка. Тогава в свободните участъци се преценява, какво може да се построи, а после се обмисля и как става това.
При нас се получи и тук фал (както с почти всичко), пак поради липсата на знания. До момента естакада нашата е претърпяла поне три промени на изграждане на шините, а от там и разминаването от идеята за релеф с реалната възможност за неговото изграждане.
Докато Вилфрид си проектираше релсите, междувременно аз изработих още няколко постройки. Имахме си вече гара:
                                                                                                                           

Перон:

Както и влаково депо:  


Сглобих и една сложна постройка, воденица с дъскорезница, която е с електрическа част, колелото се върти, ще я покажа снимана от различни страни, защото наистина е едно бижу:








Междувременно реших да се опитам да направя сама и дървета. За целта използвах тел, конец, лепило за дърво ", стърготини" имитиращи дърво и различни смеси за "листа" на различни фирми като "Буш", "Фаллер", "Нох", които се продават на пакети.Ето и резултата:







Тук се вижда и една "гола" конструкция на дърво, това е телта.                                                          
Това пък е опита ми да правя речно корито и снопове "дива трева" на малка дъска:


Последната снимка, която ще ви покажа тук е началото на строежа на планинския масив, но това ще направя в част 2, следващия път.



Надявам се, да ви е било интересно:)).
И за да ви заинтригувам още по вече и да очаквате следващата част с любопитство и нетърпение, ще ви покажа крайния резултат:


Накрая на всяка рубрика,ще ви показвам по няколко снимки с т.н. термин "Любов към елемента" от моделистите, т.е. малки,дребни неща,които дават "живот" на проекта.

Приятно пътешествие! :))

                                Място за грил :

         
                                Беряща цветя:


                                Кози на паша:



                                 Патици в безотточно езеро:


                                Тракторист:


                                Гъби


                                Сърфиращи(това е недовършен елемент,но реално такива фигури няма,трябваше да взема от плажуващи и леко да доогъна фигурите за да променя позите им)




                                Клематис(един от най-лщбимите ми елементи):

                                  
                               Сеновал:


                                Печаща се на шезлонг с книга в ръка:



За днес-толкова. До нови срещи! :))

Коментари

  1. О-о-о! Наистина, нещо страхотно е!

    ОтговорИзтриване
  2. Ааааа! Изключително, Илияна! Поздравления от един колега по хоби :):):) Аз също съм запален по железопътния моделизъм и от две години се каня да започна свой макет, но по обективни причини засега всичко е във фазата на мечтата, което не ми пречи да се се радвам на влаковете, които имам и които съм наредил на една маса в хола. Също имам сгради, но засега всичко е само наредено и изобщо не е макет. Поздравления за изключителните резултати: дърветата са невероятни, безотточното езеро песъздадено изключително афтентично, въобще... много моделисти могат да се учат от теб :) Поздрави и на двама ви, ще следя развитието на макета с интерес :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Да си направим книга сами

Как да си направим водна каскада?

Тази, която носи пролетта