Влаково моделиране -2

Привет! :))
Както обещах, продължавам разказа за строежа на планинския масив.
С купуването на първите къщички, купих и входа и изхода на един  тунел за влакове. Идеята бе, да се впише в планинското пространство, но след изграждането на влаковата установка върху твърда повърхност-маса, идеята бе вече неосъществима.
За изграждане на планински масив има няколко техники-използване на мрежа като арматура,шпахтел техника(т.е. гипсово моделиране,като има и специални гипсови ленти,напомнящи бинтове,които след намокряне и изсъхване остават твърди.Съществува конструиране от пръчки,а също и конструкция от дърво.Има готови блокове на скали и имитации на камъни.
След като закупихме едно солидно количество от почти всичко възможно, аз реших, че и ще пробвам всичко.И се започна...Може да звучи смешно, но няколко пъти започвах, няколко пъти се отказвах. Отливах камъни от  гипс във формички, които толкова разочароваха очакванията ми!...
Рязах пясъчни камъни и гранит от отливки-също отчайващо.
Накрая реших, че ще дялкам, т.е. ще работя със стиродур. Не е стерупор, а материал, който наподобява цветарската гъба пиефлора, в която се аранжират и набождат цветя .Та закупихме
 един кашон с листове  с различни дебелини.И започнах да ги редя,подрязвам и накачвам ето така:Тук се вижда как реално съм построила сама тунела за релсите, поради липса на място,
което се изисква\ от конструкцията на тунел,поставена отгоре на стирудура.

И от другата страна:


Двете сиви конструкции по средата,са стената и коритото на водопад-готова  закупена конструкция.


И поглед отпред. Това е първото и най-ниско ниво на строежа. Ще покажа и как се строи тунел отвътре:Ето и първата обработка на "камъните":
Следва циментиране, за да не се руши материта, а и да се създаде по-автентичен вид на камъка:После идва момента да се намери място на воденицата:


Всичко, което се вижда напред в бяло е също стирудур-мястото е планирано за къмпинг, река, безоточно езеро, на което е поместена воденицата, водопад на две нива и езеро под второто. В последствие се оголи едно петно, където изградих едно от най-любимите ми до момента изработени от мен кътчета-сенокоса със сеновала. Никога не съм имала село и страшно завиждах на съучениците си за прекараните летни ваканции на село. От това , което съм чувала и виждала, създадох с много фантазия и любов това място. Но за него ше отделя специално място нататък.Мисля,че го заслужава и има много сцени с "любов към елемента".
Та ето я и вече воденицата на преден план със зациментиран фундамент:


И така, ето вече почти крайното височинно ниво тук:


Започва спрейово оцветяване:


За да го докарам до тук :И да се усетя,че не съм го циментирала...
Е,циментирах го-ето го грозилото:


Почва се ново боядисване, паралелно съм и затревявала, както и оцветявала на речно корито, наслагване на камъни, пясък, наноси и дънери...Няма как да се работи само едно,поне не и при мен.Доскучава ми,обичам разнообразието на цветове и материи.


Ето го вече и билото, погледнато отзад и странично.


И вградения водопад в масива,ще откриете ли къде е?

Започва посатвянето на земя


После е ред на затревяването:Ето го и майстора по садене на трева-използва се електростатиката, за да се получи"набодена нагоре трева":Имаме си и две планински къщурки вече:


и храсти...


и от близо:


Искам да кажа,че сега,разказвайки го в снимки,става всичко много бързо.Реалността е друга,около 1000 часа инвестиран труд лежат в планинския масив,като когато работя по него минимума е 10 часа,а веднъж прекалих-около 28 часа прекарах там,и не спах 43 часа.Няма да се повтори това в живота  ми! Три дни след това се чувствах като парцал(който е имал неблагоразумието да го опита,знае за какво говоря).
Вече е затревено почти всичко:И храстите са поставени:

Идва ред на дърветата:Резултатът:За мен той е по вече от удовлетворяващ!Дори не бях си представяла, че мога да изработя всичко това сама!
И сега, обещаните снимки с "Любов към елемента" накрая на всяка тема.
Дива трева и цветя:


Лиани:
Гъби:


Туристи:


Кози:Камъни:Каяци:Да достигнеш върха!


И до днес са без лодководачи, не съм намерила и явно-ще се фантазира пак.

Междудругото- преживяването е опияняващо, преживх го в Австрия!

Пожелавам ви лека нощ!
И искренно се надявам да сте се забавлявали тук! :))

Коментари

 1. олееее o_O :D
  много яко :) и аз имам разни опити, ама чак толкова не съм задобрял :)

  ОтговорИзтриване
 2. Привет Змейчо,
  продължавай да опитваш,един ден можеш сам да се очудиш на каво си способен :)) !

  ОтговорИзтриване
 3. Уникално е.Доста труд е положено,но е голямо забавление да сътвориш такава красота.

  ОтговорИзтриване
 4. Изключителна прецизност и майсторлък! Резултатът е много повече от задоволителен, мечтая си един ден и аз да те достигна поне наполовина :) При мен обаче ще е по-трудно, предполагам, защото съм се насочил към мащаб N (1:160), докато от снимките ми се струва, че вие сте избрали НО (1:87) Но пък малкият размер си има и плюсовете: на едно и също пространство може да бъде изградено много повече. Един въпрос: насипът под релсите готов ли е, или сте баластирали отделно?

  ОтговорИзтриване
 5. Sehr gut frau Broemer.
  Очарован съм от вашето майсторство и любовта с която сте творили този малък миниатюрен свят.
  Тук в България имаме форум за железопътен моделизъм - http://www.railwaypassion.com/forums/index.php

  Това са колеги от цяла България събрани от общ интерес - влакчета и влаково моделиране.Ще се радваме да се присъедините към нас.

  С уважение Христо Томов - Бургас!

  ОтговорИзтриване
 6. malkiatprintz,благодаря за оценката,която не мога да крия,ме радва безкрайно.Благодаря,че и чрез Вас открих форума и мястото за сродни души.Колкото до влакчетата,днес снимах една част,трябва само да намеря време да ги наместя тук...а
  Христо,благодаря Ви за поканата и за високата оценка на моята работа!

  ОтговорИзтриване
 7. Много красиво изглежда. Когато се вложи любов дори изкуствените материи оживяват :)
  Поздрваи от моят мини свят - www.mini-sviat.com

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Да си направим книга сами

Размисли на глас за домашното огнище

Как да си направим водна каскада?