Гъба за почиствне на колата

Днес сваляйки горния багажника-куфар от колата ми, разбира се трябваше да бъде измит и прибран в гаража на къщата, която обитаваме в момента във Франция. И понеже от многото ми пътувания на дълги километри  в топло време, целия бе полепнал с летящи насекоми или по точно- това, което е останало от тях. В такива моменти ми е тъжно, в нормалното ежедневие не бих отнела живота им, освен ако не са комари или- много нахални мухи...
И така, Вилфрид донесе някаква гъба за почистване на инсекти от колата си... Миейки с нея я загледах по- внимателно и ... ми щракна идея! Отидох в банята и си извадих вече остарялата гъба за баня, която все още не изхвърлях заради приятния й розов цвят, който ми създава винаги настроение, като я погледна. Натопих я в течността и...започнах да търкам. Почиства перфектно, само дето - пръска и не пуска вода.
Та така да си направим сами гъба за почистване на засъхнали петна и инсекти можем и сами. Нужни са ви само дунапренена гъба, стара гъба за баня , като тази на снимката
и разбира се- желание.
За съжаление аз нямам в момента дунапренена гъба за да направя урока нагледен, но ще се справите и сами- убедена съм в това.
И така, ако сте развързвали гъбата си за баня, знаете, че тя е една мрежа, оплетена в цилиндър без ръб - поне моите, които съм развързвала за да използавам за редица други неша са били такива. За дунапрен можете да използвате и остатъци от неща, които сте си правили от дунапрен- възглавнички, седалки , матраци. Или да си купите такава. Поставете я в тунела на мрежата и я стегнете в единия й край, нанизвайки здрав конец, който да не се скъса бързо и лесно, като я пристегнете хубава, за да се опъне по гъбата, опанете я и от другата страна и нанижете в дупчиците конеца, стегнете и завържете. Излишния остатък от мрежата изрежете внимателно. И така, вашата гъба е готова и може спокойно да конкурира купешката такава.
За по умятните, може да пришиете мрежата по края с краищата навътре, за да не ви дразнят стърчащите краища.
И мислейки си, нататък за качеството на тази гъба, аз бих повторила, че и потретила процедурата с обличането на вече готовата гъба в мрежа - така тя ще стане по плътна и ще чисти по добре.
Такава гъба би могла да се ползва и в домакинството, за почистване на прозорците, където са наплюти от мухи, както и за почистване на засъхнали напръсквания по плочки. Стига препаратите , които ползвате да не са супер агресивни и разядат структурата на мрежата.
Останалата мрежа тунел, може да намери оползотворяване в домакинството, като събиране на дреболии, за цветарите, може да послужи за сакчета за събиране на луковиците на цветята, които вадим за през зимата- така те окачени ,ще могат да дишат и ще са застрашени по-малко от гниене поставени в килера на хладно.
Могат да се събират детски пластмасови играчки като в чорапче, достатъчно е от единия край само да завържете сака за постоянно, а в другия да навървите шнур, с дължина, поне  три-четири пъти обиколката на сакчето и в краищата на шнира да направите възли, по-големи от дупчиците на мрежата- така той няма да се изплъзва от нея и после ще може да прибере играчките в сакче, което да закачите някъде в къта за игра.

А от нарязана такава мрежа, могат да с приготвят топки за храна на птици с различни семена вътре в нея - в Германия продават такива готови, но в България има достатъчно слънчоглед, тиквено семе, царевични зърна и друго подобни, с които можем да нахраним птиците, живеещи край нас, ето така:
Сигурна съм, че ще ви хрумнат още стотици идеи за използването на вашата остаряла гъба за баня! Ще се радвам ако ги споделите и като коментари под публикацията, така и други хора ще могат да се възползват от идеите ви.

Успешен следобед на всички!

А на тези, които решат да си направят гъбата- успех в правенето !

Коментари

  1. Красиви и практични идеи, от които ще се възползвам, определено!!!Благодаря за интересната публикация! Приятни, ползотворни дни!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Да си направим книга сами

Как да си направим водна каскада?

Тази, която носи пролетта