Как да си направим водна каскада?

Е,винаги съм знаела, че имам ли свой дом, в градината му ще има водни петна, било- водоскоци, било- езеро или...подскачащи фонтанчета. Реалността ми даде възможност да превърна дефекта в ефект и да съчетая стръмня склон, който остана под терасата на къщата с каменна градина и водна каскада, включваща водопад,който "пада" от терасата,преминава в два водоскачащи ръкава и се събира в малко езерце.
И така,първата стъпка е да отбележите и очертаете вашата каскада и да я изкопаете.След което да посипете коритото с пясък, за да омекотите контура и накрая - поставете вата при възможност. Така се защитава гумената ПВС мембрана от пробиване на остри ръбове и камъчета.
Следващата стъпка е да разпънете гумената мембрана и да "облечете" с нея вашия воден участък.Съответно ще се наложи да я изрязвате на места, а на други- да добавите допълнителни пърчета, които се залепват със специално за целта лепило. Горната част на гумата винаги трябва да е над долната при лепене.
След като залепите всяко допълнително парче, трябва да се изреже излишната гума по канта на водното корито. Оставете си резерв от около 30-40 см навън. Сега е момента да изпробвате вашата помпа дали е достатъчно мощна и дали ще върши правилно своята работа според вашето желание и изисквания.ДА видите нужно ли е нялъде да повдигнете земята под мембраната, нужни ли са корекции?
Следва един дълъг и сложен процес- да съберете нужните ви камъни и да покриете с тях вашата водна площ. Избора е ваш какъв камък искате да е. Аз съм съчетала речен, с такъв, от който е изградена къщата ни.
Аз започнах от дъното и градих стена нагоре-амфитеатрално.
Следва монторането на помпите, напорната и поддържащата работата на филтъра, както и свързването им с маркучите отвеждащи водата до водопада и съответно- до филтъра.
Следва поставянето на тикли,за получаване на водоскоците и запълването с вода.
И така,моята водна каскада е готова. Има още някои неща за изглаждане и доуточняване, но ще се справя и с тях. А на вас се надявам да съм била полезна!
 
И малко вечерна романтика...

Коментари

  1. Поздравления!
    Толкова хубаво е станало! Аз се чудех къде така трайно зачезна, а то имало съвсем основателна причина! Пожелавам успешен завършек на всички хрумки и идеи!
    Дия

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Да си направим книга сами

Една картина от плат